acetaminofen: Je to tak bezpečné, jak si myslíme? Bolesti hlavy nebo bolesti zad.

Je to nejpoužívanější lék na úlevu od bolesti ve Spojených státech a je také považován za jeden z nejbezpečnějších. Ale v poslední době se jeho vnímaná bezpečnost zpochybnila.

acetaminofen, známý také jako paracetamol nebo APAP, je lék, který se běžně používá ke zmírnění mírné až střední bolesti a snížení horečky. Je přítomen ve více než 600 volně prodejných (OTC) a lécích na předpis, včetně Tylenolu a Vicodinu.

Bolesti hlavy, bolesti svalů, bolest zad, bolest zubů, nachlazení, menstruační bolest a artritida patří mezi četné podmínky acetaminofen se používá.

Podle Asociace spotřebitelských zdravotnických produktů (CHPA) každý týden přibližně 23 procent dospělých v USA — nebo 52 milionů Američanů — používá lék obsahující acetaminofen.

V doporučených dávkách je acetaminofen považován za jeden z nejbezpečnějších léků OTC.

Na rozdíl od jiných obyčejných odlehčovačů bolesti, jako jsou nesteroidní protizánětlivá léčiva (NSAID), acetaminofen nezvyšuje riziko žaludku nebo srdečních problémů, což z něj činí lék pro lidi, kteří jsou pro lidi, kteří nejsou schopni tolerovat NSAID.

Co je navíc, poskytovatelé zdravotní péče považují acetaminofen za jednoho z mála reliéfů bolesti, které se obecně používají během těhotenství; Studie z roku 2010 z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zjistila, že lék nezpůsobuje zvýšené riziko velkých vrozených vad, pokud se používá v prvním trimestru těhotenství.

Ale stejně jako u všech léků existují rizika a vědci zjišťují, že rizika použití acetaminofenu může být vážnější, než si uvědomujeme.

V loňském roce přehled zveřejněný v análech revmatických chorob dospěl k závěru, že možná rizika acetaminofenu byla „podceňována“, přičemž některé studie naznačují, že lék by mohlo zvýšit riziko kardiovaskulárních událostí a úmrtnost.

V tomto reflektoru se podíváme na některá z dobře zavedených rizik používání acetaminofenu a také na jiné, které mohou být překvapením.

Předávkování acetaminofenem a poškození jater

Poškození jater je možná nejznámějším rizikem používání acetaminofenu a takové poškození může vzniknout předávkováním na lék.

Po užívání acetaminofenu je většina léčiva metabolizována játry a vylučována močením. Část léčiva je však přeměněna na toxický metabolit, který může poškodit jaterní buňky. Příliš mnoho acetaminofenu zvyšuje riziko poškození jater a v závažných případech to může vést k smrti.

Podle The Food and Drug Administration (FDA) byl v letech 1998-2003 acetaminofen hlavní příčinou akutního selhání jater v USA a téměř polovina případů selhání jater během tohoto období Byly výsledkem náhodného předávkování.

Protože acetaminofen je přítomen v tak širokém rozsahu OTC a léků na předpis v různých dávkách, může být docela snadné náhodně brát příliš mnoho, zejména pokud používáte více léků obsahujících acetaminofen najednou.

Současné pokyny doporučují užívat dietonus fórum pro ženy ne více než 4 000 miligramů acetaminofenu denně. Vzhledem k jedinému tabletu tylenolu navíc obsahuje 500 miligramů, je snadné vidět, jak může na léčivě náhodně předávkování.

Co je víc, poškození jater vyvolané acetaminofen se vyskytuje pomalu, často se bez povšimnutí, dokud není příliš pozdě, takže si lidé mohou myslet, že brát trochu navíc acetaminofen, než je doporučeno, nepředstavuje žádné újmu.

S ohledem na to v roce 2011 FDA požádal výrobce léků na předpis, aby dobrovolně omezili množství acetaminofenu v každé tabletě nebo kapsli na více než 325 miligramů, aby snížily spotřebitele „spotřebitelů“ riziko náhodného předávkování.

Od roku 2014 organizace uvedla, že pouze polovina výrobců léků na předpis dobrovolně vyhověla žádosti, což je přimělo k zahájení řízení o výběr schválení léků na předpis obsahující více než 350 miligramů.

FDA navíc doporučuje, aby poskytovatelé zdravotní péče zvažovali předepisování kombinovaných léčiv obsahujících méně než 350 miligramů acetaminofenu na dávku.

Těžké alergie na kůži a rakoviny krve

Řada studií má spojené používání acetaminofenů s těžkými alergiemi na kožní a Systém hlášení nežádoucích příhod FDA (FAERS (FAERS (FAERS (FAERS (FAERS ) odhalil, že v letech 1969-2012 se v USA vyskytlo 107 takových případů, což vedlo k 67 hospitalizacím a 12 úmrtími.

Jako takový v roce 2013 FDA vydala varování, že používání acetaminofenu ve vzácných případech může způsobit řadu potenciálně fatálních kožních reakcí, včetně Stevens-Johnsonova syndromu (SJS) a toxického Epidermální nekrolýza (deset).

„Akce FDA by se měly prohlížet v souvislosti s miliony, které po generace těžily z Acetaminophenu,“ řekla Dr. Sharon Hertz, zástupce ředitele divize Anestezie FDA, analgezie a Závislost. "Vzhledem k závažnosti rizika je však důležité, aby si toho byli pacienti a poskytovatelé zdravotní péče vědomi."

V roce 2011 studie zveřejněná v časopise Journal of Clinical Oncology odhalila souvislost mezi pravidelným používáním acetaminofenu a zvýšeným rizikem určitých rakovin krve.

Studie, která přezkoumala použití léčby bolesti více než 64 000 mužů a žen ve věku 50-76 let, zjistila, že jednotlivci, kteří používali acetaminofen čtyřikrát nebo vícekrát týdně po dobu nejméně 4 let Dvojnásobné riziko některých rakovin krve, včetně lymfomu a leukémie.

Studijní spoluautorka Emily Whiteová z výzkumného střediska Fred Hutchinson Cancer Research Center v Seattlu, WA, poznamenala, že riziko takových rakovin bylo stále malé mezi pravidelnými dlouhodobými uživateli acetaminofenu , při přibližně 2 procentech za 10 let.

autismus, ADHD a Asthma

Přes použití acetaminofenu během těhotenství je považováno za obecně bezpečné, řada studií to nemusí být případ.

V únoru letošního roku byla studie, která zjistila, že nastávající matky, které používaly acetaminofen, častěji mají děti, které se vyvinuly astma ve věku 3 let.

Vědci — včetně Dr. Maria Magnus z Norského institutu veřejného zdraví v Oslu v Norsku — tvrdí, že zjištění mají význam veřejného zdraví a odhalují možné nepříznivé účinky používání acetaminofenu v těhotenství.

Říká se však, že výsledky nezaručují změny současných doporučení acetaminofenu pro použití během těhotenství, která uvádějí, že těhotné ženy by se měly před použitím léku konzultovat se svým lékařem.

Ale astma není jediným rizikem, které může nastat při používání acetaminofenu v těhotenství.

Začátkem tohoto měsíce MNT informoval o studii, která odhalila souvislost mezi prenatální expozicí acetaminofenu, autismu a poruchou hyperaktivity pozornosti (ADHD).

Z analýzy více než 2 600 žen těhotenství vědci zjistili, že ženy, které používaly acetaminofen v prvních 32 týdnech těhotenství 5, které jsou často vidět u dětí s autismem nebo ADHD.

Kromě toho vědci-včetně studijního spoluautor Jordi Julvez z Centra pro výzkum v environmentální epidemiologii (Creal) v Barceloně ve Španělsku-zjistili, že chlapci prenatálně vystaveni léku byli pravděpodobnější Aby měl klinické příznaky autismu.

Přijetí MNT, Julvez řekl, že věří, že lékaři musí lépe informovat pacienty — zejména nastávající matky — o potenciálních rizicích spojených s používáním acetaminofenu.

„Musíme jim sdělit tuto možnost [vývojových problémů u potomků] a být opatrný pro jeho použití, možná vzít nejmenší možnou dávku a také pouze tehdy, když je to přísně nutné,“ řekl nám.

‘Musíme znovu zvážit, že použití acetaminofenů není riskantní’

Většina poskytovatelů zdravotní péče a vědci souhlasí s tím, že existuje rozsáhlé vnímání vnímání To, že acetaminofen — především kvůli jeho popularitě a dostupnosti — je do značné míry neškodný lék.

„Myslím, že veřejnost pečlivě nepovažuje za možná zdravotní rizika [použití acetaminofenu]; Teprve nedávno byla tato možnost prokázána epidemiologickými studiemi. Myslím, že musíme znovu zvážit, že použití paracetamolu není vůbec riskantní. “

Jordi Julvez

Je však třeba poznamenat, že v mnoha Případy výhody acetaminofenu — pokud jsou přijata ve správných dávkách — převažují nad riziky.

Aby se snížila možná rizika používání acetaminofenů, nabízejí Národní ústavy zdraví (NIH) některá doporučení:

  • ne Vezměte více než jeden produkt obsahující acetaminofen najednou 4 000 miligramů acetaminofenu denně
  • Informujte svého lékaře, pokud máte onemocnění jater nebo v anamnéze stavu
  • Vyvarujte se acetaminofenu, pokud konzumujete více než tři Alkoholické nápoje každý den
  • Pokud je těhotná, před vnesením acetaminofenu
  • Pokud si myslíte, že jste si mohli vzít příliš mnoho acetaminofenu, okamžitě se obraťte na svého lékaře , i když se cítíte dobře.

Zjistěte, jak by acetaminofen může snížit empatii.

  • Veřejné zdraví
  • Pain/Anestetics
  • Pharma Industry/Biotech Industry
  • lékárna/lékárník

Contents