Всичко, което трябва да знаете за псориазис и тютюнопушене

псориазис, е заболяване, характеризиращо се с възпаление, предизвикано от имунната система. Изследванията показват, че тютюнопушенето увеличава риска от развитие на псориазис и влияе върху тежестта на състоянието за тези, които вече го имат.

Пушенето също може да повлияе на начина, по който тези с псориазис реагират на лечението.

Тази статия ще проучи връзката между тютюнопушенето и псориазиса, какво казва изследването и как напускането на тютюнопушенето може да помогне.

Връзката между тютюнопушенето и псориазиса

Повече от 8 милиона души в Съединените щати имат псориазис, състояние, свързано с имунитета, което може да причини възпалителни кожни заболявания. Това може да приеме формата на люспи или плаки върху кожата.

Някои хора, които имат псориазис, също развиват псориатичен псориазис, което причинява проблеми в ставите им.

Точната причина за имунния отговор, която причинява псориазис, е неизвестна. Няколко фактора обаче могат да причинят развитие на псориазис. Експертите смятат, че взаимодействието на определени гени е фактор и изследователите са разкрили повече от 80 гена, които според тях играят роля в състоянието. Те също така смятат, че участват имунната система и факторите на околната среда.

Рисковите фактори включват навици за начин на живот, като тютюнопушене, пиене на алкохол и водене на заседнал начин на живот. Хората, които имат псориазис, вече имат повишен риск от развитие на сърдечно -съдови заболявания и метаболитен синдром. Експертите знаят, че тютюнопушенето е рисков фактор и за двете условия.

Хората, които някога са пушили, пушат в момента или пушат в миналото, имат по -голям риск от развитие на псориазис от техните връстници, които никога не са пушили.

Палмоплантарната пустулоза е рядко състояние, свързано с псориазис, при което се развиват пустули, пълни с течност, върху дланите и подметките на краката. Той има асоциации с тютюнопушенето и според по -стар доклад 95% от хората с това състояние са пушачи в началото на това заболяване.

Как пушенето променя имунната система

Изследователите смятат, че псориазис може да се развие, когато имунната система се промени поради задействащо събитие. Пушенето може да играе роля в това.

Цигарата съдържа приблизително 600 съставки и когато е изгорена, тя може да създаде повече от 7000 химикали. Поне 69 от тези химикали причиняват рак.

тютюневите изделия, като цигари, пури и електронни цигари, съдържат никотин. Някои доклади показват, че никотинът е толкова пристрастяващ, колкото хероин, кокаин или алкохол.

Други проучвания показват, че никотинът има значително влияние върху имунната система и може да промени имунните отговори в организма.

Какво казва изследването

Многобройни проучвания са доказали, че тютюнопушенето не само увеличава риска на човек от развитие на псориазис, но и влошава симптомите.

В едно проучване от 2012 г. изследователите оцениха асоциацията. Между тютюнопушенето и псориазиса сред 185 836 души като част от здравното проучване на медицинските сестри (което се провежда от 1996–2008 г.), здравното проучване на медицинските сестри II (1991–2005) и последващото проучване на здравните специалисти (1986–2006 г.). Участниците бяха по -възрастни жени, по -млади жени и мъже, съответно.

Изследователите установяват, че тютюнопушенето е независим рисков фактор за псориазис както при мъжете, така и при жените. Тези, които бяха тежки пушачи и тези, които са пушили за по -голяма продължителност, имаха усилен риск от развитие на псориазис. Рискът от развитие на псориазис е най-висок сред онези, които са пушили 30 или повече години.

Мета-анализ на 2020 г. установи, че хората, които някога са пушили, пушат в момента или са пушали в миналото, е имал по-висок риск за развитие на псориазис от техните връстници, които никога не са пушили.

Същото проучване установи също, че тези, които някога са пушили и са имали псориазис, е по-малко вероятно да покажат подобрение на болестта си 6 месеца след започване на лечение с биологични средства, отколкото непушачите.

Това предполага, че тютюнопушенето се отразява на ефикасността на лечението на биологични агенти сред винаги пушачите с псориазис.

датско проучване установи, че хората с псориатичен артрит, които в момента пушат или са пушали, имат по -лоша базова линия резултати. Тези, които са били настоящи пушачи, също са имали по-лоша реакция на фактор на инхибиторите на тумор некроза А-инхибитор (TNFI) и са се придържали към лечение за по-малко време от техните непушачи.

Как напускането може да помогне

Пушенето може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Въпреки че тютюнопушенето е пристрастяващо, е възможно да се престане да пушим за добро. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) посочват, че от 2002 г. насам има повече бивши пушачи, отколкото настоящите пушачи.

тютюнопушенето вреди почти всички органи в тялото и може да доведе до сериозни заболявания и усложнения. Проучванията показват, че тютюнопушенето може да причини псориазис и да влоши симптомите на псориазис.

Изпускането на тютюнопушенето може да намали риска от развитие на псориазис. Едно по -старо проучване установи, че рискът от псориазис сред онези, които някога са пушили, но не са пушили 20 години, има намален риск от развитие на псориазис, подобен на нивото на риска на тези, които никога не са пушили.

учени не са И все пак знайте дали напускането на тютюнопушенето ще подобри симптомите на псориазис. В момента се провежда проучване в King’s College London в Обединеното кралство, за да се проучи въздействието, което напускането може да има върху симптомите на псориазис.

Изследователите очакват техните експерименти да демонстрират, че хромозомните промени, наблюдавани в кожата на тези с псориазис, имат връзки с дим. Те също така хипотезират, че прекратяването на тютюнопушенето може да обърне хромозомните промени, предизвикани от тютюн.

Те се надяват, че техните открития ще предоставят научни разсъждения за въвеждане на програми за спиране на тютюнопушенето сред тези с псориазис.

Всеки, който желае да спре да пуши или е загрижен за здравето си, трябва да говори с техните Doctor.

Извличането

тютюнопушенето увеличава риска от развитие на псориазис. Той също така влошава симптомите на псориазис и може да повлияе неблагоприятно върху начина, по който тези с псориазис реагират на редуслим мнения лечението.

Псориазисът има асоциации с повишен риск от метаболитен синдром и сърдечно -съдови заболявания, а тютюнопушенето е известен рисков фактор и за двете състояния.

Проучванията показват, че спирането на тютюнопушенето намалява шанса за развитие на псориазис. В резултат на това експертите по псориазис съветват хората да спрат да пушат.

Провеждат се проучвания, за да се определи дали спирането на тютюнопушенето може да подобри симптомите на псориазис.

Contents